Spoštovani!

Danes, 25. oktobra 2021, se v vseh državah članicah EU pričenja Evropski teden varnosti in zdravja pri delu 2021, ki je posvečen preprečevanju in obvladovanju kostno-mišičnih obolenj, povezanih z delom. Evropski teden predstavlja enega izmed vrhov kampanje Zdravo delovno okolje 2020-22: Naredimo breme lažje za zdrava delovna mesta, ki jo na ravni EU vodi Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA), v Sloveniji pa Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti  skupaj s tripartitno Nacionalno mrežo za sodelovanje z EU-OSHA.

Po podatkih Eurostata kar 60 odstotkov vseh delavcev v Evropski uniji in 57 odstotkov delavcev v Sloveniji, ki imajo z delom povezane zdravstvene težave, navaja kostno-mišična obolenja kot svojo najresnejšo težavo. Najpogosteje delavci poročajo o težavah s križem in bolečinah v mišicah zgornjih okončin. Podatki 3. evropske raziskave podjetij o novih in nastajajočih tveganjih razkrivajo, da so najpogostejša težava na evropskih delovnih mestih prav kostno-mišična obolenja in psihosocialna tveganja. Ponavljajoči se gibi rok, dolgotrajno sedenje in ukvarjanje s težavnimi strankami, pacienti, učenci ter drugimi strankami so najpogostejša tveganja, o katerih so leta 2019 poročala podjetja in organizacije iz EU-27 in tudi Slovenije. Z delom povezana kostno-mišična obolenja so eden od najpogostejših vzrokov za invalidnost in odsotnost z dela ter predstavljajo velik strošek za posameznika, podjetje, zdravstveno in pokojninsko blagajno ter družbo kot celoto. Ob tem velja omeniti, da strokovnjaki opozarjajo, da je delo na daljavo, ki ga pogosteje opravljamo v času epidemije covida-19, pogosto povezano s slabšo ergonomsko ureditvijo delovnega mesta, sedečim delom, osamljenostjo, nerednim delovnim časom, kar vse prispeva k nastanku ali poslabšanju kostno-mišičnih obolenj. Zato sodi preprečevanje tovrstnih obolenj in s tem izboljšanje zdravja ter dobrega počutja delavcev med naše prednostne naloge.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti skupaj s tripartitno Nacionalno mrežo za sodelovanje z EU-OSHA organizira vrsto dogodkov v podporo kampanji Zdravo delovno okolje 2020-2022: Naredimo breme lažje za zdrava delovna mesta, ki se je v Sloveniji pričela 20. oktobra 2020. Da bi kampanja ostala zanimiva za širšo javnost in ne bi izgubila zagona, postopoma obravnava različna prednostna področja, ki se menjujejo vsake tri do štiri mesece. Od meseca novembra 2021 dalje bo tako pozornost usmerjena v raznolikost delovne sile, ki se kaže v heterogeni sestavi delovne sile glede na številne družbeno-demografske in fizične značilnosti delavcev, vključno s starostjo, spolom, nacionalno pripadnostjo, spolno usmerjenostjo in invalidnostjo. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo zato 11. novembra 2021 organiziralo seminar  Ergonomija na delovnem mestu in staranje zaposlenih.

BREME

 

 

logo 9.12.21

 
 
 

Društvo varnostnih inženirjev Ljubljana pripravlja, je kot je to navada že več kot 50 let pripravil tradicionalni prednovoletni posvet, tokrat z naslovom:

  1. 132. Posvet Društva varnostnih inženirjev Ljubljana, december 2021.

Termin posveta je bil četrtek 9. 12. 2021. med 8:45 in 14:00 uro

Tudi letos smo bili glede na epidemiološke pogoje prisiljeni izvesti posvet preko spleta (aplikacije ZOOM).


Potek programa:

8:45 – 9:30   Norbert Lechner, AUVA, Avstrija (simultano prevajanje v Slovenščino)

Predstavitev AUVA metode za ocenjevanje tveganja pri ročnem prenašanju bremen

9:35 – 10:20   Hugh John Maxwell, Velika Britanija      

Kako se je v Združenem kraljestvu gradbeni sektor ukvarjal z Korona virusom in povratku na delo po Koronavirusu.  

PAVZA 10 min

10:35. – 11:20   Jimmy Quinn, IOSH, Velika Britanija     

Vloga varnostnega inženirja/vodje

11:25 – 12:10   Malcolm Shiels, IOSH, Velika Britanija   

Dobra praksa v gradbeništvu

PAVZA 20 min

12:35 – 13:05   asist. dr. Martin Kurent, KIMDPŠ

Zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu na gradbišču z vidika Covid-19.

13:10 – 13:40   dr. Samo Gostič, ZRMK

Varno rušenje objektov

13:40 – 13:45 PREDSTAVITEV VARNOST in PREVENTIVA konferenca in sejem 2022 (SAFETY and PREVENTION Conference and expo 2022), 13. in 14. 10. 2021 Ljubljana, Slovenija JJ

Vabljeni, članice in člani DVI Ljubljana, strokovni delavci varnosti in zdravja pri delu, koordinatorji za varno delo na začasnih in premičnih gradbiščih, ostala strokovna javnost, študenti FKKT, upokojeni člani in strokovnjaki, sindikalni zaupniki za VZD in vsi, ki jih teme s področja varnosti in zdravjem zanimajo.

Vsak udeleženec prejme potrdilo o udeležbi po elektronski pošti in po navadni pošti koledar za leto 2022.

Lep pozdrav!

Društvo varnostnih inženirjev Ljubljana

Dimičeva 13, Ljubljana

https://www.dvilj.si 

E-MAIL: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

V DRUŽBI NAJBOLJŠIH OD 1955

 

logo 9.12.21 2

 

 

DRUŠTVENO SREČANJE, TACEN 2021

Spoštovane članice, člani DVILJ,

tako kot vsako leto DVILJ tudi v letošnjem letu organizira društveno srečanje vseh aktivnih članov DVILJ ter donatorjev, sponzorjev in simpatizerjev.

Z veseljem objavljamo, da je za četrtek dne 10.06.2021 ob 13:00 uri potrjena in rezervirana lokacija društvenega srečanja v Tacnu pri Šport Skok.

Zaradi logistike, ki jo narekuje društveno srečanje pri količini hrane in pijače ter seveda tudi same organizacije družabnega srečanja vas organizacijski odbor naproša za pravočasno posredovanje prijav na elektronski naslov:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.


Zadnji rok za prijave na društveno srečanje je do vključno 07.06.2021 samo preko elektronskega naslova. Število prijav zaradi omejitev NIJZ bo po vsej verjetnosti omejeno.  Upoštevali bomo vrstni red prijav, zato si še danes rezervirajte čas in se prijavite.

Prosimo, da se vsi prisotni držite zahtev NIJZ in imate na dan srečanja (za vsak slučaj) pri sebi veljavno potrdilo PCT (potrdilo o prebolelosti, cepljeju ali testiranju, ki ga lahko dobite brezplačno na: https://zvem.ezdrav.si/domov ).

Potrdilo potrebujete v kolikor bomo obiskani s strani zdravstvene inšpekcije ali policije.

Vljudno vabljeni v čim večjem številu!

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem, ki ste že poravnali članarino za leto 2021.


Lep in varen dan.

Lep pozdrav!

Jernej Jenko, dipl. var. inž.

Predsednik DVI Ljubljana

Dimičeva 13, Ljubljana

https://www.dvilj.si 

GSM: +386 41 532 045;

E-MAIL: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

V DRUŽBI NAJBOLJŠIH OD 1955