Spremembe v delovanju sodnih izvedencev (za VZD)

Spremembe v delovanju sodnih izvedencev (za VZD)

OdgovorNapisal/-a mpmp » 03 06 2015 13:30

Obveščamo,
da Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o sodiščih (velja od 28. 3. 2015) med drugim po novem določa, da se osebe, imenovane za sodnega izvedenca ali sodnega cenilca, smejo sklicevati na ta status le v primerih:
– kadar dajejo izvide, mnenja in cenitve na zahtevo sodišča v sodnem postopku,
– kadar dajejo izvide, mnenja in cenitve na zahtevo upravnega organa v upravnem postopku,
– če drug zakon ali uredba določa njihovo delovanje.

Po »novem« se sodni izvedenec ali sodni cenilec v nobenem drugem primeru ne sme več sklicevati na status sodnega izvedenca in svojih izdelkov ne sme označiti s pečatom sodnega izvedenca.
Več o tem in še čem v samem Zakonu …..

Lep in varen dan,
mp
mpmp
 
Prispevkov: 276
Pridružen: 10 10 2013 11:10

Re: Spremembe v delovanju sodnih izvedencev (za VZD)

OdgovorNapisal/-a Oru1 » 10 06 2015 17:28

Zanimiva tema. Sodnik stroko upošteva ali ne, ali si izvedenca ali ne, za sodnika si le priča s štempiljko ali brez, plačan si po avtorski pogodbi, le da ta "brez" lahko bistveno več zaračuna, saj ni limitiran s pravilnikom. Keč je v tem, da lahko imaš na obeh nasprotojočih se stran v sodnem postopku po saj enega sodnega izvednca ali celo na treh straneh izvedenca (še ta ali več njih, ki jih odredi sodišče). Kumu je zdaj verjeti?
Komu so zdaj šli "na roko"? Pa najbrž sebi? Ali sodnik že ima izdelano lastno oceno in je brez izvedenca prepričan v zadevi, mu je to "nametnil" odrejeni izvedenec ali so ga "zmedli strokovnjaki" strank v postopku, ... "nikoli konec". Po moje, da so to napisali zaradi hitrejšega postopka na prvi stopnji, najraje bi imeli zadeve že tako pripravljene, da še izvedence ne rabijo, kaj še-le več njih? Če vsak pripelje izvednca in vsak "pesni po svoje", se zadeva nikoli ne konča. Ali je pravično, če se tako zadeva "pospeši" in se ne razsodi pravičično, ali misliš, da sodnika, ki je o tem odločal "boli glava", saj ga čaka še morje drugih zadev in trajni mandat, kaj on tvega, izvedenec pa?
Do OZN je dolga pot, pa tudi naših ali tujih izvedencev, zavodov, faksov, ... nič nimam proti temu :lol:
Oru1
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 01 06 2015 23:30


Vrni se na Predpisi o varnosti in zdravju pri delu

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov

cron