varna postavitev obdelovanca

Delodajalec mora zagotavljati varnost in zdravje pri delu zlasti tako, da izdaja (pisna) navodila za varno delo

varna postavitev obdelovanca

OdgovorNapisal/-a dusan » 13 03 2013 12:35

Pozdravljeni!

Kdo je po vašem mneju v podjetju zadolžen za odločitev kako se bo določeni obdelovanec postavil za obdelavo, da se recimo ne bo prevrnil oziroma, da bo varno za delavca, ki ga bo obdeloval (v mislih imam večji oz. nekaj ton težek element)? Verjetno to ne more biti kar prepuščeno delavcu (recimo brusilcu) samemu, ki nima neke ustrezne izobrazbe, da bi lahko o čem takem odločal. Kaj bistvenega bi v takem podjetju morali imeti urejeno, da bi se to varno postavljalo? So to pisna in natančna navodila? Kdo je odgovoren da se ta pripravijo oziroma jih mora pripraviti? Ali je to kaj drugega?

Za mnenja se vam že v naprej zahvaljujem.
dusan
 

Re: varna postavitev obdelovanca

OdgovorNapisal/-a admin2 » 04 04 2013 12:59

Po moje je več odgovornih za to:
- tehnolog
- vodja
- delavec

Vsak seveda glede na svoje zadolžitve skladno s pogodbo o zaposlitvi, oceno tveganja z izjavo o skladnosti in drugimi akti delodajalca. Če zadeve niso določene kot je treba je pa glavna odgovorna oseba direktor.

V vsakem primeru pa se v tem primeru pričakuje, da so izdelana navodila za varno delo za taka dela in da so zaposleni teoretično in praktično usposobljeni za taka dela in preverjena njihova usposobljenost
Skladno z Zakonom o varnosti in zdravju pri delu morajo biti navodila pisna.

:mrgreen:
admin2
Administratorji strani
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 03 09 2012 19:53

Re: varna postavitev obdelovanca

OdgovorNapisal/-a Oru_1 » 06 04 2013 19:33

Delal sem v kovinski in lesni industriji in te zadeve so precej enostavne.
Obstaja strokvna izobrazba in delovna usposobljenost ali stroka in praksa.
Če gre za stroko je postavitev obdelovanca tehnološko določena, v izjemnih primerih je stroki dopustno ravnanje v skladu s strokovnimi in splošno znanimi pogoji (tehniloškimi in navodili za varno delo, vzdrževanje in preizkušanje).
Če gre za delovno usposobljeno osebo, so naloge operativno - rutinske in so zajete z navodilom za varno delo, izjeme pa so v domenu stroke ali nadrejenega oziroma tehnologa, ker izjeme so le redko kdaj zajete s praktičnim programom usposabljanja?
V eni od prejšnjih firm sem v okviru ISO-ta napisal in poslikal tudi izjeme po metodi FMEA napake, vzroki in posledice. Bistrvo se je zavedati, da nismo vsevedi in se izogibati izjemnih in enkratnih nalog ne glede na časovni pritisk ali osebno prepričanje.
Oru_1
 


Vrni se na Navodila za varno delo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron