Gradbeni zakon

Gradbeni zakon

OdgovorNapisal/-a mpmp » 17 07 2018 09:03

Pozdravljeni,

vsi smo opazili, da je bil sprejet nov Gradbeni zakon, verjetno tudi vsi, da sedaj Varnostni načrt, po tem zakonu, ni več del sestavni del projektne dokumentacije.

Stroke varnosti pri delu pri nastajanju novega zakona ni nihče nič vprašal, a je žal to postala stalnica, taka je praksa že vrsto let na večih področjih in nam to ne bi smelo biti presenečenje.

Stroka, ki želi napredovati ali celo samo ostati mora biti/bi morala biti zato sama aktivna, proaktivna in sama skrbeti za razvoj in njeno umeščenost v sistem, zakonodajo.

Eden od temeljev gradnje je varna gradnja in tega področja v zakonu praktično ni. Tu stroka varnosti pri delu ni opravila svojega dela. Smo zaspali in čakali, kaj bo kdo naredil namesto nas. Seveda ni, oz. nam je naredil celo škodo.

Problem je v tem, ker če bomo nadaljevali s ležernostjo, ukvarjanjem samo s svojim malim vrtičkom, bomo, na koncu, vsi izgubili. Predvsem pa stroka varnosti pri delu ter seveda, niža se nivo varnosti na gradbiščih.

Zato predlagam vsem tistim, katerim varnost pri delu v gradbeni dejavnosti (za enkrat še) reže najdebelejši kos kruha, da se aktivirajo in podajo predloge sprememb zakona, z utemeljitvami, ki bi jih potem vložili na ministrstva, sindikate, gospodarska združenja in tudi političnim strankam.

Odpiram debato …..

Lep in varen dan,
mpmp
mpmp
 
Prispevkov: 254
Pridružen: 10 10 2013 11:10

Vrni se na Predpisi o varnosti in zdravju pri delu

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron