Sporna usposabljanja

Usposabljanje, poučevanje, preverjanje znanja teoretično in praktično.

Sporna usposabljanja

OdgovorNapisal/-a SANITAS » 14 01 2013 15:12

Strokovni javnosti na področju varnosti in zdravja pri delu želim posredovati zanimivo informacijo o morda spornih storitvah, ki jo nekatere družbe ponujajo poleg svoje osnovne dejavnosti.
Podjetja v paketu poleg svojih (kadrovskih, računovodskih, pravnih,...) storitev nudijo tudi usposabljanja za varno delo, ki jih "izvede" strokovna oseba družbe, ki sicer ima dovoljenje za delo na področju varnosti in zdravja pri delu, vendar na nenavaden in do sedaj meni nepoznan način – snemanje predavanja in nato predvajanje video posnetka posameznim zaposlenim.

Bili smo že priča načinu usposabljanja preko telefonov, izpolnjevanju vprašalnikov po pošti itd. Na pohodu pa je nova omenjena metoda.
Tovrstna snemanja strokovnih oseb se že izvajajo ("strokovni" delavec snema sam sebe, in z lista bere člene ZVZD), vem pa tudi, da je marsikateri strokovni delavec tak način usposabljanja zavrnil, saj vsebine največkrat nimajo strokovnih podlag in niso usmerjene v osnovno dejavnost in aktivnosti zaposlenih.

Dobro je, da imajo nekateri strokovni delavci svojo glavo in dobro hrbtenico ter se znajo upreti tovrstnim idejam novodobnih menedžerjev.

Virtualno usposabljanje? In varnost gre po svoje.
SANITAS
 

Re: Sporna usposabljanja

OdgovorNapisal/-a Marko » 19 01 2013 17:52

Takšni in podobni primeri pavšalnega izvajanja strokovnih nalog se bodo pojavljale vedno pogosteje dokler se bo izvajal slab in zgolj formalni nadzor inšpekcijskih organov, tako pri delodajalcih kot tudi pri izvajalcih teh nalog. Dokler bo za zadostitev zakonskih obveznosti zadostovalo zgolj formalno dokazilo o opravljenih obveznostih, v primeru ugotovljenih kršitev pa ureditvena odločba, se ne bo spremenilo prav nič :shock: .

Rešitev vidim v strožjem izvajanju nadzora, ki bo vključevalo tudi dejansko preverjanje usposobljenosti ter takojšnje izrekanje kazni v primeru ugotovljenih kršitev. Isti način nadzora bi se seveda moral izvajati tudi pri izvajalcih strokovnih nalog, pri čemer pa seveda ni nikomur v pomoč ohlapno napisana zakonodaja, ki omogoča izvajanje tako pomembnih segmentov na področju zagotavljanja varnosti, kot so izdelava ocen tveganja in usposabljanja zaposlenih "skoraj"vsakomur. :(

Svoj del pa bi seveda morale dodati tudi zavarovalnice, ki bi delodajalce, ki resno jemljejo področje zagotavljanja varnosti nagraditi z nižjimi premijami ali drugimi ugodnostmi, ki bi pozitivno vplivale na uspešnost poslovanja.

Lep in varen dan še naprej, Marko
Marko
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 11 11 2012 11:51

Re: Sporna usposabljanja

OdgovorNapisal/-a Oru_1 » 20 01 2013 23:49

Glede na zakonodajo je bistvo praktično usposabljanje na delovnem mestu s sredstvi in v razmerah - pogojih skladno z oceno tveganja. V bistvu sploh ni pomembno kdo to izvaja, ker na koncu koncev ves postopek odgovornosti je okoli tega, "ali so te to usposobili in kako so to preverili oz. če veš kakšne nivo znanja si moral obvladati, da si samostojno opravljal svoje delo". "Rimsko pravo" ima za vse rešitve, ostalo so le prekrški, bistvo je škoda in odškodnina, a tega je skoraj ni, ker vsi pa tudi poškodovani sklepajo kompromise v svojo škodo, ker se bojijo šikaniranja in izgube službe. Krizni časi za kritne - kapitalske zakone, pa še temu primeren nadzor in sodišča, ... le da do česa ne pride!!!!!
Oru_1
 


Vrni se na Usposabljanje za varno in zdravo delo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron