Katero delovno opremo je potrebno pregledovati?

Pregledi strojev, naprav, računalniške opreme, viličarjev, dvigal in podobno.

Katero delovno opremo je potrebno pregledovati?

OdgovorNapisal/-a admin2 » 11 11 2012 22:37

kertec7.jpg
Katero delovno opremo ni potrebno potrebno pregledovati s strani pristojne osebe ? (glej pravilnik Pravilnik o varnosti in zdravju pri uporabi delovne opreme)

9. člen

(1) Delodajalec mora zagotoviti, da delovno opremo po namestitvi in pred prvim zagonom, ali po premestitvi na drugo delovno mesto, pregleda pristojna oseba, ki izda potrdilo, iz katerega je razvidno, da je delovna oprema pravilno nameščena in da deluje v skladu s predpisi.

(2) Delodajalec mora zagotoviti nadzor nad delovno opremo, katere uporaba je lahko nevarna ali škodljiva za delavce:

– z rednimi kontrolnimi pregledi in, kjer je potrebno, s preskusi, ki jih opravijo pristojne osebe v skladu s predpisi in

– s posebnimi pregledi, ki jih opravijo pristojne osebe, če pride do izjemnih okoliščin, ki lahko ogrozijo varnost delovanja delovne opreme (npr. sprememba načina dela, poškodba opreme pri delu, nevarni pojav ali daljše obdobje nedelovanja), da se zagotovi upoštevanje varnostnih in zdravstvenih zahtev ter pravočasno odkrivanje in odpravljanje napak.

(3) Ugotovitve pregledov iz prejšnjega odstavka morajo biti zabeležene in morajo biti ves čas uporabe delovne opreme na voljo inšpekciji dela.

(4) V primeru, ko delodajalec uporablja delovno opremo izven mesta, ki je namenjeno za opravljanje dela, jo mora opremiti z veljavnim pisnim dokazilom o opravljenem zadnjem kontrolnem pregledu.


Kriteriji, vrste in podobno.
Katero delovno opremo lahko pregleduje uporabnik sam in katero mora pregledati podjetje z dovoljenjem za delo oziroma strokovni delavec za varstvo pri delu ?

Zanima me za nekaj primerov in s katerim predpisom utemeljujete svoje stališče:

Lestev :?:
Računalnik :?:
Kavomat :?:
Hladilnik, skrinja :?:

:idea:
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka. Za ogled morate biti prijavljeni kot član foruma.
admin2
Administratorji strani
 
Prispevkov: 71
Pridružen: 03 09 2012 19:53

Vrni se na Delovna oprema

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron