Stran 1 od 1

Osnutek strategije VZD v Sloveniji, junij 2016

OdgovorObjavljeno: 15 06 2016 11:28
Napisal/-a mpmp
Pozdravljeni,

v priponki najdete Osnutek strategije VZD.

Poleg obveznega branja nujni tudi komentarji na forumu ....
Za ogled priponk in komentiranje se je potrebno prijaviti v forumu (glej desno zgoraj "Prijava") Če se nisi že kdaj registriral, se je treba pred prijavo registrirati.

Lep in varen dan,
DVILJ

Re: Osnutek strategije VZD v Sloveniji, junij 2016

OdgovorObjavljeno: 15 06 2016 12:33
Napisal/-a bevarn
Seveda, od nas se bo, še bolj, kot do sedaj pričakovalo, da bomo ribarili v kalnem in bili dobri tako za delodajalca, kot delavca. Obenem pa se bodo inšpektorji, po ne vem kateri metodologiji usposobili za izvajanje kontrol ocen tveganja, za katere imamo seveda super duper navodila za izdelavo..
.., ko sem prišel do tega besedila v osnutku, me je minilo, da bi bral naprej..

Re: Osnutek strategije VZD v Sloveniji, junij 2016

OdgovorObjavljeno: 20 06 2016 12:45
Napisal/-a mpmp
z emaila:

Kakor sem lahko sem pregledal osnutek strategije na katerega podajam nekaj predlogov katere bi bilo potrebno vključiti v strategijo ter jih sistemsko upoštevati in sicer:
- varnost in zdravje pri delu mora biti del varnostnih politik nacionalne varnosti, saj je varnost in zdravje temelj za sistemsko nacionalno varnost
- strategija ne more veljati samo za gospodarstvo ampak mora veljati za gospodarske in negospodarske dejavnosti
- potreben je sistemski pristop za zagotavljanje varnih in zdravih delovnih mest glede fizičnega nasilja na delovnem mestu (tehnično in fizično varovanje)
- eden izmed ključnih nosilcev ukrepov mora biti tudi Svet za nacionalno varnost, saj mora varnost in zdravje pri delu biti del varnostnih politik nacionalne varnosti

Re: Osnutek strategije VZD v Sloveniji, junij 2016

OdgovorObjavljeno: 20 06 2016 12:46
Napisal/-a mpmp
z emaila:

Pozdravljeni!
Največji problem je princip sistemskega pristopa k varnosti in zdravju pri delu, ki ga ni. Praksa je, da se zakonodaja in predpisi rešujejo parcialno in ad hoc.

Re: Osnutek strategije VZD v Sloveniji, junij 2016

OdgovorObjavljeno: 10 10 2017 07:21
Napisal/-a mpmp
Pozdravljeni,

v priponki je zadnja verzija-predlog Strategije VZD v RS (september 2017).

Sestanek ekonomsko-socialnega sveta je v petek 13.10.2017.

Ne vemo ali/če je to dokončni tekst, vsekakor so še vedno dobrodošli vsi komentarji, predlogi dopolnitev, sprememb .....

Lep in varen dan,

DVILJ

Re: Osnutek strategije VZD v Sloveniji, junij 2016

OdgovorObjavljeno: 14 11 2017 21:59
Napisal/-a Oru1
Spoštovani bralci, ker drugače ne morem, saj mi, ki preizkušamo in uveljavljamo stroko v procesih, zadnja leta le beremo, se nas ne upošteva in na nič ne moremo vplivati, eni pa, kar naprej pišejo, predavajo, ... "kasirajo" in "delijo kreditne točke" ter seveda dobro živijo.
Z zadnjo zakonodajo smo na račun stroke dali prednost kapitalu - delodajalcem, zaradi racionalizacije strokovni nadzor je skoraj da odpadel, mogoče tukaj ali tam, kakšna ureditvena odločba in ... bistvo varnosti "varnost smo ljudje" smo delavci ubrali le to, kar ostane, legalne metode nasprotovanja (dolge bolniške, manj tolerance, ...), nezadovoljstvo, stres, bolezni, ... v zvezi z delom pa itak ostane le naš problem in na stroške družbe, le da se nam je čim prej se »dokopati« penziona pa koliko traja, da traja, ne bo dolgo saj so cene zdravil takšne, da nas bo hitro »zvilo«?
Čemu potem vsa ta strategija, če je vse "videno in že napisano"?
Ne smemo pozabiti, da ustava zagotavlja duševno in telesno integriteto ter socialno varstvo torej, ne le tisto, ki spraviš v e-medij ali excel tabelo - statistiko, prezentacijo ali "žepno knjigo", ampak tisto, kar posameznik čuti, želi ali pričakuje - ga navdušuje /motivira v in po delovni dobi. Mogoče smo pozabili na strokovne delavce ("naše varnostne"), ki so zaposleni v teh procesih in živimo ter delamo skupaj s tistimi, ki naj bi bili cilj in namen vseh teh strategij, zakonodaj in ... dokler bo meni "krojil" varnost nekdo, ki ni tukaj in zdaj ter z menoj na kraju samem, potem njegove strategije, pisanja oz. "skrbi" ne morem sprejeti in razumeti drugače kot skrb za ohranitev njegove eksistence oz. priboljšek že tako »debeli denarnici«?
Zaključim s tem, da "v naravi ni enakosti, ne nagrad in ne kazni, so le razlike, potrebe in posledice" , ker splošnbo je zano, da je varnost najbolj manipulativna človekova potreba, ki jo lahko saj za trenutek nadomesti sleherni drugi še tako bizaren osebni interes posameznika.

Resolucija, Nacionalni program VZD, januar 2018

OdgovorObjavljeno: 01 02 2018 10:39
Napisal/-a mpmp
Spoštovane članice, člani DVILJ, širša strokovna javnost varnosti pri delu,

Vlada je Državnemu zboru predložila Predlog resolucije o nacionalnem programu varnosti in zdravja pri delu. (priponka)

Lep in varen dan,

DVILJ

Re: Osnutek strategije VZD v Sloveniji, junij 2016

OdgovorObjavljeno: 28 04 2020 16:13
Napisal/-a Acosab
pozdravljeni.

Danes je 28.4. 2020, svetovni dan vzd, v teh razmerah še zelo pomembno področje.

Žal nisem zasledil nobenega državnega organa, razem sindikatov, da bi karkoli bili zmožni povedati o stanju varnosti in zdravja pri delu.

Nobeno ministrstvo....itd.

Ostanite zdravi in varni.