Odgovornost delodajalca zaradi nezgode, poškodbe pri delu

Odgovornost delodajalca zaradi nezgode, poškodbe pri delu

OdgovorNapisal/-a mpmp » 02 06 2015 10:42

V častniku Finance je bil objavljen spodnji članek, ki omogoča širšo debato in izmenjavo mnenj:

Odgovornost delodajalca za škodo delavcev in tretjih oseb
Objektivno bo delodajalec odgovarjal samo, če opravlja nevarno dejavnost ali delavec pri delu upravlja nevarno stvar.
V zadnjem času je bilo v javnosti zaznati precejšnje razburjenje zaradi povečanega števila regresnih zahtevkov, ki sta jih Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ter Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) naslovila na delodajalce za stroške zdravljenja in priznanih pravic iz invalidskega zavarovanja delavcem, ki so doživeli poškodbe pri delu. Zavoda se pri tem sklicujeta na zakonske določbe, da mora delodajalec zavodu povrniti škodo, če ni izvedel ukrepov s področja varnosti in zdravja pri delu. V javnosti se je takoj oblikovalo stališče, da gre za tako imenovano objektivno odgovornost delodajalca.
Takšno stališče pa je zmotno, saj je odgovornost delodajalca, ki ne opravlja objektivno nevarne dejavnosti, lahko zgolj krivdna. Za krivdno odgovornost pa morajo biti dani vsi štirje elementi odškodninske odgovornosti:
• prepovedano ravnanje oziroma opustitev, denimo opustitev izvedbe predpisanih varnostnih ukrepov;
• nastanek škode, denimo poškodba delavca s posledičnimi stroški za zdravljenje in priznanimi pravicami iz invalidnosti;
• vzročna zveza med ravnanjem in škodo - škoda je nastala prav zaradi ravnanja oziroma opustitve delodajalca;
• krivda v obliki naklepa ali malomarnosti.
Objektivno bo delodajalec odgovarjal samo, če opravlja nevarno dejavnost ali delavec pri delu upravlja nevarno stvar.
Krivda se v našem pravnem redu načeloma domneva, druge elemente pa mora oškodovanec dokazati. Zavoda bosta tako morala dokazati prve tri elemente odškodninske odgovornosti, delodajalec pa bo moral izkazati, da ni kriv za nastalo škodo (da se mu ne more očitati niti malomarnost). Pri tem bo lahko uspešen samo, če bo izkazal, da je na področju varnosti in zdravja pri delu izpeljal vse predpisane in predvidene ukrepe za zaščito delavcev ter da je te ukrepe tudi dejansko izvajal, vključno z zagotavljanjem, da se vsi zaposleni držijo predpisanih pravil. Delodajalec se bo tako lahko rešil svoje odgovornosti samo, če mu bo uspelo izkazati, da je na tem področju storil vse, kar je bilo v njegovi moči, in da je do nesreče prišlo zaradi drugih razlogov, ki niso na njegovi strani (naključje, ravnanje samega delavca ali tretjih oseb).
Objektivno bo delodajalec odgovarjal samo, če opravlja nevarno dejavnost ali delavec pri delu upravlja nevarno stvar (denimo nevarni stroj), pri čemer pa so takšne dejavnosti, kjer možnosti nastanka škode nikoli ni mogoče povsem preprečiti, precej redke. Je pa treba poudariti, da delodajalec odgovarja objektivno, po samem zakonu, za škodo, ki jo povzroči njegov delavec tretji osebi. Tej odgovornosti se lahko izogne samo tako, da dokaže, da je delavec v danih okoliščinah v celoti ravnal tako, kot je treba.
Delodajalci so torej tako rekoč na vsakem koraku in zoper zelo širok krog oseb izpostavljeni tveganju za nastanek njihove odškodninske odgovornosti in zato je zelo pomembno, da se tega zavedajo in res izvedejo vse možne ukrepe za preprečitev nastanka škode. Tako bodo morali sprejeti ustrezne postopke in ukrepe za pravilno in varno delo, te ukrepe bodo morali tudi aktivno izvajati, pri tem pa poskrbeti, da se bodo vsi udeleženci delovnega procesa teh pravil res držali.
Miha Šercer

Lep in varen dan,
mpmp
mpmp
 
Prispevkov: 254
Pridružen: 10 10 2013 11:10

Vrni se na Nezgode in poškodbe pri delu

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron