Kodeks ravnanja z nanomateriali

Zakonodaja je mnogokrat nejasna zato bi bile smernice, ki bi jih upoštevala večina strokovnjakov na področju varnosti pri delu dobrodošle za prakso.
Potreben vpis v forum za ogled in sodelovanje.

Kodeks ravnanja z nanomateriali

OdgovorNapisal/-a mpmp » 24 11 2015 09:29

Nemški federalni inštitut za varnost in zdravje pri delu (Bundesanstalt für Arbeitsschutz und Arbeitsmedizin (BAuA) http://www.baua.de/de/Startseite.html je pred kratkim objavil kodeks ravnanja za varno ravnanje z nanomateriali v raziskovalnih inštitutih in pri malih in srednjih delodajalcih. Kodeks z naslovom “Varno ravnanje z nanomateriali in drugimi naprednimi materiali na delovnih mestih” (angleško ‘ Safe handling of nanomaterials and other advanced materials in workplaces') podpira ocenjevanje tveganja in upravljanje s tveganji pri delu z nanomateriali. V praksi določa štiri kriterije za ustrezno oceno tveganja. Ti kriteriji ocenijo fizikalno stanje nanomaterialov (prisotne v matriki v tekočem stanju ali v obliki prahu), topnost nanomateriala, morfologija nanomateriala, toksičnost snovi nano obsega. Na podlagi teh kriterijev je mogoče oblikovati ravni varnostne strategije za vsako od skupin nanomaterialov. Varnostna strategija temelji na previdnostnem pristopu in uporablja prioritetni seznam načela STOP: nadomestitev, tehnični ukrepi, organizacijski ukrepi in osebna varovalna oprema (angleško Substitution, Technical measures, Organisational measures and Personal protection measures).

Dostop do kodeksa ravnanja BAuA v angleščini s klikom na to povezavo.http://www.sindikat-zsss.si/images/stor ... places.pdf

Več o nanomaterialih v slovenščini s klikom na spletno stran ECHA: http://echa.europa.eu/sl/regulations/nanomaterials

Vir novice: Evropski sindikalni inštitut ETUI
mpmp
 
Prispevkov: 256
Pridružen: 10 10 2013 11:10

Vrni se na Oblikovanje smernic s področja varnosti pri delu

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron