Osnutek Ocene tveganja zaradi nezgod z nevarnimi snovmi

Varnostni listi, navodila za uporabo, osebna varovalna oprema.

Osnutek Ocene tveganja zaradi nezgod z nevarnimi snovmi

OdgovorNapisal/-a mpmp » 25 08 2015 12:17

Na spletni strani MOP je objavljen Osnutek Ocene tveganja zaradi nesreč z nevarnimi snovmi.

http://www.mop.gov.si/si/medijsko_sredi ... a6d807815/

Vaše pripombe in predloge lahko posredujete do četrtka, 10. septembra 2015, na e-naslov: gp.mop@gov.si.

Lep in varen dan
mpmp
 
Prispevkov: 276
Pridružen: 10 10 2013 11:10

Re: Osnutek Ocene tveganja zaradi nezgod z nevarnimi snovmi

OdgovorNapisal/-a Oru1 » 25 08 2015 22:54

Hojla folk v fohu! Ergonomijo sem dal na univerzitetnem nivoju februarja 1975, v nekoč največjem podjetju ISKRA imel lastno metodologijo za določanje vrste in stopnje nevarnosti na delovnih mestih ("ocena tveganja") leta 1983 in je praktično izvajal z MDPŠ in psihologinjo dela, imam NPK ADR, druge zadeve v stroki ne bom, nisem privatnik in nisem v državni službi ("olajševalni okoliščini", ker tam delaš le za denar oz. "zapravljaš čas"), ne bom o drugih zadevah, povem le to, da sta moj življenjski poklic in hobby varnostna stroka. Torej, "varnost smo ljudje", ko pa vidim takšne ocene tveganja sem najsrečnejši,da me nihče ne vpraša, "ali si ti tudi ta varnostna stroka"?
Ali po tolikih letih še nismo dojeli, kakšen je namen ocene tveganja in kaj ocena sploh pomeni???
Poenostavim, ocena ni nič drugega kot prioriteta ukrepanja, zakaj si je nekdo izmislil pet nivojev - barv ali česar koli, to je njegov problem. Bistvo je zaveza - izjava za izvedbo ukrepov, ti pa morajo biti ustrezno strukturirani. To, kar se uči na naših šolah in kako se vse skupaj izračunava je kot statistika in analiza, vse ima svoj namen (opravičuje sredstvo).
Vedno sem govoril, opredeliti je "glavne igralce v procesu - opravilu", vzroke - posledice, vhode - izhode, vplive - zahteve, ... najboljši učinki so individualni - posamični pristopi, ker v analizi in statistiki govorimo o "povprečnem človeku", "udobju", .... skratka vsaka nevarna snov je v določenih procesih, razmerah in pogojih posebna, tako da "oceno tveganja - barvanko" prepustimo otrokom, ukrepe in ocene prepustimo strokovnjakom.
Sorry spoštovani sotrpini v naši stroki, jaz v tej zadevi nisem videl prav nobene povezave, kot sem jih prej navedel, ocena nikoli ni imela samo sebi namen, razen, če to formalnost nekdo plača?
Oru1
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 01 06 2015 23:30


Vrni se na Nevarne kemikalije

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron