Priponke:
Prenesi to datoteko (Vabilo_posvetDVILJ_12_2021 cb.pdf)Vabilo_posvetDVILJ_12_2021 cb.pdf[ ]1063 kB

 

logo 9.12.21

 
 
 

Spoštovane članice in člani DVILJ, spoštovana strokovna javnost,

čas je da si rezervirate termin za naše naslednje druženje.

Društvo varnostnih inženirjev Ljubljana pripravlja, kot je to navada že več kot 50 let, tradicionalni prednovoletni posvet z naslovom:

  1. 132. Posvet Društva varnostnih inženirjev Ljubljana, december 2021.

Predvideni termin posveta je četrtek 9. 12. 2021. med 8:45 in 14:00 uro

Tudi letos bomo glede na epidemiološke pogoje prisiljeni izvesti posvet preko spleta (aplikacije ZOOM). Vabila in prijavnice sledijo naslednji teden.

Kot vedno smo glede na želje in pobude naših članov ter pogovore s partnerji DVI Ljubljana iz Slovenije, Avstrije in Velike Britanije pripravili zanimiv strokoven program posveta. Tokrat smo za prvi del posveta vključili nekaj tujih strokovnjakov. Iz Avstrijske zavarovalnice AUVA, prihaja priznan strokovnjak s področja ergonomije dela, ki nam bo predstavil prakso pri izvajanju ocene tveganja za ročnem premeščanju bremen. Iz Velike Britanije nam bo predstavnik stroke in nagrajeni vplivnež s področja varnosti in zdravja pri delu predstavil, kako se stroka v Angliji spopada s Korona virusom. Dva predstavnika inštituta IOSH (predsednik in podpredsednik sekcije gradbeništva) iz Velike Britanije nam bosta predstavila dobro prakso za delo na gradbišču in vlogo varnostnih inženirjev – vodij tako na gradbiščih kot tudi v industriji. Vsa predavanja v tujem jeziku bomo simultano prevajali, na takšen način, da boste lahko poslušali predavanje v originalu ali v prevodu. Za zadnji del predavanja nam bo priznani slovenski strokovnjak s Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa osvetlil načine zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu na gradbišču v času epidemije. Za strokovnega delavca je pomembno, da pozna usmeritve medicine dela in jih upošteva pri svojem delu. Posvet bomo zaključili z izvrstnim predavateljem in vodjo laboratorija na ZRMK, ki nam bo na ilustrativen način podal zahteve varnosti pri rušenju objektov na primerih iz prakse.

Potek programa:

8:45 – 9:30   Norbert Lechner, AUVA, Avstrija (simultano prevajanje v Slovenščino)

Predstavitev AUVA metode za ocenjevanje tveganja pri ročnem prenašanju bremen

9:35 – 10:20   Hugh John Maxwell, Velika Britanija      

Kako se je v Združenem kraljestvu gradbeni sektor ukvarjal z Korona virusom in povratku na delo po Koronavirusu.  

PAVZA 10 min

10:35. – 11:20   Jimmy Quinn, IOSH, Velika Britanija     

Vloga varnostnega inženirja/vodje

11:25 – 12:10   Malcolm Shiels, IOSH, Velika Britanija   

Dobra praksa v gradbeništvu

PAVZA 20 min

12:35 – 13:05   asist. dr. Martin Kurent, KIMDPŠ

Zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu na gradbišču z vidika Covid-19.

13:10 – 13:40   dr. Samo Gostič, ZRMK

Varno rušenje objektov

13:40 – 13:45 PREDSTAVITEV VARNOST in PREVENTIVA konferenca in sejem 2022 (SAFETY and PREVENTION Conference and expo 2022), 13. in 14. 10. 2021 Ljubljana, Slovenija JJ

Vabljeni, članice in člani DVI Ljubljana, strokovni delavci varnosti in zdravja pri delu, koordinatorji za varno delo na začasnih in premičnih gradbiščih, ostala strokovna javnost, študenti FKKT, upokojeni člani in strokovnjaki, sindikalni zaupniki za VZD in vsi, ki jih teme s področja varnosti in zdravjem zanimajo.

Vsak udeleženec bo prejel potrdilo o udeležbi po elektronski pošti in po navadni pošti koledar za leto 2022. Uradna vabila in prijavnice bodo dostopna na naši spletni strani in poslane na elektronske naslove v naši bazi do konca naslednjega tedna oz po potrditvi programa s strani IRSD, in MDDSZEM.

  1. PS. Spoštovani naslovnik. To sporočilo ste dobili, ker ste v seznamu DVI Ljubljana (kot član, simaptizer ali pa ste se udeležili predhodnih posvetov in dogodkov DVILJ). V kolikor ne želite več prejemati naših sporoči, nam prosim pošljite sporočilo z zapisom "NE ŽELIM VEČ PREJEMATI ELEKTRONSKE POŠTE DVILJ" (sporočilo pošljite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.). Če želite prejemati poročila na kakšen drug naslov pošljite sporočilo “PROSIM DA MI SPOROČILA DVILJ POŠILJATE NA NASLEDNJI ELEKTRONSKI NASLOV….” (sporočilo pošljite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.). HVALA ZA VAŠE SODELOVANJE!

Lep pozdrav!

Društvo varnostnih inženirjev Ljubljana

Dimičeva 13, Ljubljana

https://www.dvilj.si 

E-MAIL: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

V DRUŽBI NAJBOLJŠIH OD 1955

 

logo 9.12.21 2

THE EUROPEAN SOCIETY OF SAFETY ENGINEERS (ESSE)

http://www.european-safety-engineer.org

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

https://www.facebook.com/ESSE-686148964731184

https://www.linkedin.com/in/esse-esse-5903a0202/

Mednarodni webinar:

SAFETY RISK ASSESSMENT

PROCJENA SIGURNOSNIH RIZIKA

petek, 26.11.2021, 11:00-15:00

Webinar je bezplačen (brez kotizacije) z obvezno prijavo udeležencev na:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScUrCYYP8PlA2g5gTksTVqog4TeX_BNLg1B9zz7XnM1TtIJTg/viewform

Želimo Vam lep in varen dan.

ESSE MANAGEMENT:

dr.sc. Josip Taradi, (Čakovec, Croatia), ESSE President

Ana Šijaković, univ.spec., (Zagreb, Croatia), ESSE Secretary

prof.dr.sc. Vesna Nikolić, (Niš, Serbia), ESSE Vice-President

mr.sig. Leon Vedenik, (Murska Sobota, Slovenia), ESSE Vice-President

doc.dr.sc. Biljana Vranješ¸ (Banja Luka, Bosnia and Herzegovina), ESSE Vice-President

The European Society of Safety Engineers is an official partner

of the 2020-2022 Healthy Workplaces Campaign "LIGHTEN THE LOAD" of European Agency for Safety and Health at Work.

https://healthy-workplaces.eu/

Društvom varnostnih inženirjev

ZDVIS

Zbornici varnosti in zdravja pri delu

Spoštovani!

Znova vas prosimo, da svojim članom posredujete naše vabilo na brezplačni webinar "Standardizacija – pomembna je tudi za sindikate", ki bo v torek, 30. novembra 2021 od 9.30 do 12.30 na platformi ZOOM. Program je v priponki. Webinar bo sofinancirala Evropska komisija. Prevajanje v slovenščino bo zagotovljeno. Na webinar med drugim vabimo tudi strokovne delavce za varnost pri delu.

OBVEŠČAMO VAS, DA JE MDDSZ WEBINAR TOČKOVAL S 6 TOČKAMI v skladu s Pravilnikom o stalnem strokovnem usposabljanju na področju varnosti in zdravja pri delu (Uradni list RS, št. 78/19 in 164/20).

Za sodelovanje na brezplačnem seminarju je treba izpolniti prijavnico na tej povezavi!  Prijava je potrebna, da bomo lahko na MDDSZ posredovali poimenski seznam udeležencev za podelitev točk. Ne odlašajte s prijavo na ta brezplačni a zanimivi webinar!

Webinar v počastitev predsedovanja Slovenije Svetu EU organizirata ZSSS in Evropska konfederacija sindikatov (ETUC) v sodelovanju z Društvom varnostnih inženirjev Ljubljana (DVILJ). Namen webinarja je ozaveščanje o standardih na področju varnosti in zdravja pri delu. Posebno pozornost bomo posvetili standardu ISO 45001 - Sistem vodenja varnosti in zdravja pri delu - Zahteve z napotki za uporabo. Gre za standard, ki si ga je po statistiki iz leta 2020 že pridobilo 113 slovenskih delodajalcev. Izvedeli bomo, kako deluje v praksi. 

Več o webinarju na: https://zssszaupnikvzd.si/novice/vabilo-na-webinar-zsss-30-11-2021-standardizacija-pomembna-je-tudi-za-sindikate/


Vljudno vabljeni!

Lučka Böhm

izvršna sekretarka ZSSS za varnost in zdravje pri delu

 zzzs

ZSSS, Dalmatinova 4, SI-1000 LJUBLJANA, Slovenija

E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

T: +386 1 43 41 245

F: +386 1 23 17 298

M: +386 51 306 202

www.zsss.si

https://zssszaupnikvzd.si/

TVOJ SINDIKAT ZAHTEVA OMEJITEV ROČNEGA PREMEŠČANJA BREMEN

 

Ravnajmo odgovorno, da zaustavimo epidemijo!

Spoštovani!

Danes, 25. oktobra 2021, se v vseh državah članicah EU pričenja Evropski teden varnosti in zdravja pri delu 2021, ki je posvečen preprečevanju in obvladovanju kostno-mišičnih obolenj, povezanih z delom. Evropski teden predstavlja enega izmed vrhov kampanje Zdravo delovno okolje 2020-22: Naredimo breme lažje za zdrava delovna mesta, ki jo na ravni EU vodi Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA), v Sloveniji pa Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti  skupaj s tripartitno Nacionalno mrežo za sodelovanje z EU-OSHA.

Po podatkih Eurostata kar 60 odstotkov vseh delavcev v Evropski uniji in 57 odstotkov delavcev v Sloveniji, ki imajo z delom povezane zdravstvene težave, navaja kostno-mišična obolenja kot svojo najresnejšo težavo. Najpogosteje delavci poročajo o težavah s križem in bolečinah v mišicah zgornjih okončin. Podatki 3. evropske raziskave podjetij o novih in nastajajočih tveganjih razkrivajo, da so najpogostejša težava na evropskih delovnih mestih prav kostno-mišična obolenja in psihosocialna tveganja. Ponavljajoči se gibi rok, dolgotrajno sedenje in ukvarjanje s težavnimi strankami, pacienti, učenci ter drugimi strankami so najpogostejša tveganja, o katerih so leta 2019 poročala podjetja in organizacije iz EU-27 in tudi Slovenije. Z delom povezana kostno-mišična obolenja so eden od najpogostejših vzrokov za invalidnost in odsotnost z dela ter predstavljajo velik strošek za posameznika, podjetje, zdravstveno in pokojninsko blagajno ter družbo kot celoto. Ob tem velja omeniti, da strokovnjaki opozarjajo, da je delo na daljavo, ki ga pogosteje opravljamo v času epidemije covida-19, pogosto povezano s slabšo ergonomsko ureditvijo delovnega mesta, sedečim delom, osamljenostjo, nerednim delovnim časom, kar vse prispeva k nastanku ali poslabšanju kostno-mišičnih obolenj. Zato sodi preprečevanje tovrstnih obolenj in s tem izboljšanje zdravja ter dobrega počutja delavcev med naše prednostne naloge.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti skupaj s tripartitno Nacionalno mrežo za sodelovanje z EU-OSHA organizira vrsto dogodkov v podporo kampanji Zdravo delovno okolje 2020-2022: Naredimo breme lažje za zdrava delovna mesta, ki se je v Sloveniji pričela 20. oktobra 2020. Da bi kampanja ostala zanimiva za širšo javnost in ne bi izgubila zagona, postopoma obravnava različna prednostna področja, ki se menjujejo vsake tri do štiri mesece. Od meseca novembra 2021 dalje bo tako pozornost usmerjena v raznolikost delovne sile, ki se kaže v heterogeni sestavi delovne sile glede na številne družbeno-demografske in fizične značilnosti delavcev, vključno s starostjo, spolom, nacionalno pripadnostjo, spolno usmerjenostjo in invalidnostjo. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo zato 11. novembra 2021 organiziralo seminar  Ergonomija na delovnem mestu in staranje zaposlenih.

BREME

 

 

 

DRUŠTVENO SREČANJE, TACEN 2021

Spoštovane članice, člani DVILJ,

tako kot vsako leto DVILJ tudi v letošnjem letu organizira društveno srečanje vseh aktivnih članov DVILJ ter donatorjev, sponzorjev in simpatizerjev.

Z veseljem objavljamo, da je za četrtek dne 10.06.2021 ob 13:00 uri potrjena in rezervirana lokacija društvenega srečanja v Tacnu pri Šport Skok.

Zaradi logistike, ki jo narekuje društveno srečanje pri količini hrane in pijače ter seveda tudi same organizacije družabnega srečanja vas organizacijski odbor naproša za pravočasno posredovanje prijav na elektronski naslov:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.


Zadnji rok za prijave na društveno srečanje je do vključno 07.06.2021 samo preko elektronskega naslova. Število prijav zaradi omejitev NIJZ bo po vsej verjetnosti omejeno.  Upoštevali bomo vrstni red prijav, zato si še danes rezervirajte čas in se prijavite.

Prosimo, da se vsi prisotni držite zahtev NIJZ in imate na dan srečanja (za vsak slučaj) pri sebi veljavno potrdilo PCT (potrdilo o prebolelosti, cepljeju ali testiranju, ki ga lahko dobite brezplačno na: https://zvem.ezdrav.si/domov ).

Potrdilo potrebujete v kolikor bomo obiskani s strani zdravstvene inšpekcije ali policije.

Vljudno vabljeni v čim večjem številu!

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem, ki ste že poravnali članarino za leto 2021.


Lep in varen dan.

Lep pozdrav!

Jernej Jenko, dipl. var. inž.

Predsednik DVI Ljubljana

Dimičeva 13, Ljubljana

https://www.dvilj.si 

GSM: +386 41 532 045;

E-MAIL: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

V DRUŽBI NAJBOLJŠIH OD 1955