Tu objavljamo sveže novice s področja dogajanj varnosti in zdravja pri delu in varstva pred požarom.

 

Priznanje FKKT

 

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Katedra za poklicno, procesno in požarno varnost v letu 2016 praznuje 50 letnico institucionalnega izobraževanja s področja varstva pri delu.

Ob tej priložnosti je FKKT podelila priznanje Društvu varnostnih inženirjev Ljubljana. V obrazložitvi so predstavniki fakultete izpostavili, da je DVILJ ustanovitelj institucionalnega izobraževanja s področja varnosti pri delu v R Sloveniji.

Člani DVILJ izrekamo čestitke FKKT-ju ob tem lepem jubileju.

Zbornik FKKT ob ljubileju z diplomanti na področju varstva pri delu : zbornik

 

 

Namen promocije zdravja na delovnem mestu je

  • spodbujanje zdravega življenjskega sloga (izboljšanje prehranjevalnih navad, promoviranje telesne dejavnosti, opustitev kajenja,)
  • zmanjšanje stresa na delovnem mestu,
  • boljši medsebojni odnosi, boljša komunikacija na delovnem mestu,
  • krepitev in varovanje duševnega zdravja in boljšega počutja,
  • povečanje zadovoljstva zaposlenih,
  • ustvarjanje zadovoljnih delovnih mest,
  • itd.

 

Več na spletni strani Ministrstva za zdravje

Smernica promocija zdravja na delovnem mestu-marec_2015.pdf

 

Pa tudi :

 osha.mddsz Promocija-varnosti-in-zdravja-pri-delu

OSHA

Donacija dohodnine

Naše društvo je med nevaladnimi organizacijami, ki jim je možno skladno z zadnjimi spremambami v sklopu korona paketa 7, podariti do 1 % odstotka vaše dohodnine.
To dohodnino bi sicer pustili v državnem proračunu. Zato je donacija za vas brezplačna.
 

Z uveljavitvijo sedmega protikoronskega zakona (ZIUPOPDVE - Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19), ki ga je Državni zbor sprejel 28. 12. 2020 in je že objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije, se je delež, ki ga lahko namenite za donacijo, iz dosedanjih 0,5%  zvišal na 1% (60. člen).

Po uveljavitvijo sedmega protikoronskega zakona lahko zavezanec za letno odmero dohodnine zahteva, da se do 1 % od odmerjene dohodnine (prej je bilo to 0,5%), nameni za financiranje upravičencev do donacij. Omenjena novost se uporablja že za odmerno leto 2020, kar pomeni, da se bo v letu 2021 (ko se bodo izvajala nakazila donacij) vsem prejemnikom tovrstnih donacij znesek avtomatično podvojil, zato zavezancem ni potrebno oddati nove zahteve za namenitev.

Vse člane in druge simaptizerje društva, ki še niste namenili  dela dohodnine nobeni drugi nevladni organizaciji prosimo, da uporabite to možnost in ta en odstotek vaše dohodnine (ali del do 1%), ki jo je država že pobrala, namenite našem društvu.

Rok za vložitev zahteve, na podlagi katere bo donirani del dohodnine društvo prejelo že v letu 2021, za leto 2020 je vlada na včerajšnji  podaljšala do 31. 5. 2021.

Z donacijo boste omogočili, da bo naše društvo prispevalo k kakovosti bivanja v naši družbi in varnejšem delovnem okolju in delovnih mestih.

Da bi skupaj dosegli željeni cilj, Vam predlagamo, da namenite del dohodnine tako, da izpolnite podatke v spodnjem obrazcu, ga natisnete in pošljete na vašo davčno izpostavo po pošti.

Vsem, ki ste zahtevo za namenitev dela dohodnine našemu klubu že oddali kadarkoli v preteklosti, za takrat najvišji možni delež 0,5%, ni potrebno ukreniti ničesar. Z navedenim zakonom je namreč določeno, da se ti vaši takrat navedeni odstotki podvojijo (128. člen).


Podrobnejše informacije o namenjanju dela dohodnine in obrazci so: informacije na e_davki

 

Še niste član društva, pa bi želeli postati ? Prijava je možna TUKAJ!